Takk for nå Trondheim

Standard

Akkurat nå siger et toget mitt ut fra Trondheim Sentralbanestasjon. I egenskap av å være det eneste toget på strekningen, og dermed det raskeste, er det selveste Nordlandsekspressen det her er snakk om.

Nordlandsekspressen til Nordens Addis Ababa. Det lukter turistattraksjon.

Iallefall, dette er den foreløpige slutten på min tid som student i den gamle stad, etter to år i byen. Det er ikke så rent lite vemodig, delvis fordi det er en trivelig by, og det er mye kult jeg aldri har fått prøvd ut her, men mest takket være alle de herlige folkene jeg har blitt kjent med i byen.

Addis Ababa neste, deretter Little Rock. Takk for nå, på gjensyn.

Ellevill McDonald’s i Minot, Nord-Dakota

Standard

Minot, Nord-Dakota, har ett stykk ellevill McDonald’s.

Via Google Earth dumpet jeg borti denne høytsvevende anmeldelsen av den lokale McDonald’s i småbyen Minot i Nord-Dakota. Ut fra skrivestilen kan det virke som om forfatteren er en pensjonert Lonely Planet-skribent på lykkepiller:

“The intoxicating smell of golden fries cooked to crispy perfection and succulent burgers sizzling on the grill permeates the space, while a lively chatting and munching crowd maintains a laidback vibe at this famous fast food haunt. Hungry patrons of all ages and walks of life order classic favorites like the Big Mac, Chicken McNuggets, and the Filet-O-Fish sandwich. As for breakfast (it is the most important meal of the day, after all), this drive-thru king offers both sweet and savory morning meals like the Egg McMuffin and Hotcakes, as well as flavored iced coffees for a much needed java jolt.”

Ting å gjøre i Trondheim når du er i live

Standard

Det var først et stykke uti mai at jeg endelig bestemte meg for å hive meg på USA-studiene og dra fra Trondheim allerede nå i høst, og siden da har det begynt å gå opp for meg hva jeg forlater. Bra folk, bra stemning, bra steder, bra opplegg, for å underdrive en hel del. Videre i det leiet, en liste over store og små anbefalte aktiviteter i Trondheim:

 • Spis kubbe eller middag på Persilleriet (husk studentrabatt).
 • Kjøp oppblåsbar båt med årer, ta med noen pils og driv ned Nidelva fra Stavne bro.
 • Sykkel! I bygatene, rundt Byneset, opp Gråkallen, ned Gråkallen!
 • Heng ut på Familien. I kjellern har de reggae.
 • Lur deg inn i en gjeng på Samfundet. Trivelige, initiativrike folk i søkk og kav, i et voldsomt sosialt miljø. Det er ikke fritt for at det også kan bli en og annen god fest.
 • Spøtt i Nidelva. Ho e ei fin elv å spøtt i.
 • Bli sjøsyk på herredassen på Bakklandet Skydsstasjon (en vakkelvoren kafé)
 • Bo sentrumsnært.
 • Driv dank i Høyskoleparken og på Marinen.
 • Tar du Ex. Phil, og studerer du i Trondheim gjør du gjerne det, få med deg Olav Gundersens forelesninger på Gløshaugen. Om du henger med idet han begir seg ut på epistemologiske betraktninger rundt væren og ikke-væren, spanderer jeg en pakke tyggis.
 • Drikk billige halvlitere på Mormors og slarv mannsjit med kjenninger.
 • Dra på Samfundsmøter, mange Samfundsmøter.
 • Gå en skitur i Bymarka på en ukedag, nesten alene i løypene. Går du litt ekstra langt uti gokk, f. eks. sørover forbi Elgsethytta, kan det hende at du treffer en gammel gubbe som nikker anerkjennende til deg. Pass deg for jerven.
 • Gå en lang skitur i Bymarka på en lørdag. Avslutt turen med en legendarisk pannekakemiddag for en 50-lapp på Studenterhytta.
 • Dra på konsert på UFFA. Mosh om nødvendig. Husk ørepropper!
 • Drikk sær øl hos Den Gode Nabo, gjerne på flytebrygga i Nidelva.

En skitur i Bymarka er ikke å forakte.

Bongo fra Kongo – 1935-2009

Standard

Omar Bongo fra Gabon er død. I Norge er han bedre kjent som Bongo fra Kongo takket være Torbjørn Jaglands slørvne kjeft. Bongo har hatt det privilegiet å få være Gabons president siden 1967. I løpet av hans tid på topp har det vesle landet ved Guinea-gulfen vært så heldig å finne oljereserver utenfor kysten sin. Bongo og hans kompiser har selv tatt vare på inntektene, til folkets beste naturligvis.

Nå som Bongo er død, og oljereservene holder på å tømmes, kan gaboneserne føle seg trygg i vissheten om at de slipper å befatte seg med den slitsomme debatten som stadig går i Norge rundt bruken av oljepengene. Bongo har vist seg sitt embete verdig og brukt de.

Neste gang du er på dass kan du jo ta deg et stille øyeblikk og minnes Bongo som den han var, en mann med bart.

En glad Bongo skriver kontrakt. Kanskje

er det en ny stor-bestilling til Mercedes?

MAI: Ungdomslaget Ny Von – Ungdomslaget Ny Von (1978)

Standard

Som regel har sannheita venstrevri.
– Ungdomslaget Ny Von

Blant alt søppelet MAI trykket ut dukket det opp musikk med genuin verdi. Ny Vons album inneholder en del genuint gode sanger der det er fint mulig å ikke le ironisk av tekst- og musikkkvalitet, iallefall ikke begge deler samtidig. Marit Mathiesen fra Svolvær imponerer med et voldsomt engasjement på åpningssporet “Innfløttar/Utfløttarrock” der hun slår an hovedtemaet på albumet, og forsåvidt mye av den politiske musikken fra Nord-Norge på den tiden. Sangen rører seg rundt den kjølige mottagelsen en stakkars naiv nordlending får i møte med hovedstaden, upersonlige, kapitalistiske Oslo. “Du har ikke løst å slå dæ ned i Oslo”  hyler Mathiesen. Det er distriktspolitikk som gjelder, kampen mot oljeindustrien og sentralisering, kampen for retten til å bli født, utdanne deg, jobbe og dø på den forblåste holmen du ble født på.

Last ned: Ungdomslaget Ny Von – Ungdomslaget Ny Von (1978)(Mp3 VBR) (Du trenger WinRAR for å pakke opp filen)

En kjapp innføring i hva MAI var finner du her.